April 04, 2020

Recommended | Kubbalti Turkish Dictionary


Mavi Boncuk | Kubbalti Turkish DictionaryMİSÂLLİ BÜYÜK TÜRKÇE LÜGAT


This dictionary, which was prepared in 3 volumes and aimed to understand the 100-150 year old texts by the new generations, included not only the Turkish words of today but also the words that have been used in Turkish since ancient times.

The dictionary, which is not only satisfied with giving words and their meanings, also has a special place in terms of presenting the etymological explanation of the words. It was prepared in full alphabetical order and consisted of 3750 pages, 46035 items. 100 thousand samples were obtained by scanning nearly 1000 works of 400 authors.

İlhan Ayverdi brought this exquisite work to our literature as a result of his work with many scientists and scholars.



MİSÂLLİ BÜYÜK TÜRKÇE LÜGAT

3 ciltlik hazırlanan ve 100-150 yıllık metinlerin yeni kuşaklar tarafından da anlaşılmasını amaçlayan bu sözlük, yalnızca günümüzün Türkçe sözcüklerini değil, aynı zamanda eskilerden beri Türkçede kullanılagelen sözcükleri de içeriyordu.

Sadece sözcükleri ve anlamlarını vermekle yetinmeyen sözlük, aynı zamanda sözcüklerin etimolojik açıklamasını da sunması bakımından ayrıca özel bir yere sahip oldu. Tam alfabetik sıra ile hazırlanmıştı ve 3750 sayfa, 46035 maddeden oluşuyordu. İçeriğine 400 yazarın 1000’e yakın eseri taranarak elde edilen 100 bin örnek eklendi.

İlhan Ayverdi, birçok bilim ve fikir adamı ile yürüttüğü çalışma sonucu bu enfes eseri edebiyatımıza kazandırmıştır.

No comments:

Post a Comment