January 17, 2019

Konya | Photos by Garabed K. Solakian

Mavi Boncuk | This string trio includes violinist Stepan Kouymjian, whose first love was music, as well as two musician playing the kanoon, a flat zither-like instrument resting on player’s knees; and the oud, ancestor of the guitar; Konia, Ottoman Empire; c. 1912; photograph by Garabed K. Solakian. Good friendship, good food, good wine, and the best music! Courtesy of Dirouhi Koumjian Highgas.  SOURCE



Family photograph by Garabed K. Solakian of Konya with 5/18 April 1912 dated Armenian message reads to my aunt Narat and family. Also straight line cachet of the photographer. 195 x 235


mm.

Family photograph by G. SOLAKIAN of Konya with Ottoman and Armenian 28 April 1913 dated cachet on reverse.  170 x 230 mm




[1] Garabed K. Solakian. 

As Baghdad Railway reached to the capital of Anatolian Seljuks, Konya, in 1885, as well as pilgrims, technical innovations also began to come to the city. Photography studio was founded in 1895 by Garabed Kirkor Solakyan. In 1916 he handed over the studio to his foreman, Mr. Hasan Behçet. 


Hasan Behçet Bey took along brother in law, Turan Ersoy in 1943 and his brother's son, Ahmet Oğul in 1943. After his death in 1958, Ahmet Turan and Ahmet Oğul directed the studio. In 1979 Yılmaz Oğul became the master of the studio. By retouching and printing ways, Photo Behçet took very successful studio photographs, so he acquired the title of the best photography of Konya. 

During 1990s due to increase of digital photography, the photography closed down in 1996. In 2013 the studio camera, some tools and a rich archive of negatives of the photography studio were purchased by the Municipality of Konya; and displayed in the Museum of Koyunoğlu.

"1.G.K. Solakyan ve Fotoğrafhanesi: Solakyan’ın hayatı hakkındaki bilgilerimiz sınırlıdır. 1895 yılında Konya’ya gelerek Alâeddin Tepesi civarında bugünkü Vali İzzet Bey Caddesi Görücü Sokakta stüdyosunu kurduğu biliniyor. Solakyan’ın Hasan Behçet Bey ve Agop Bey adlı iki yardımcısı vardı. Solakyan’ın 1916 yılında Konya’dan zorunlu göç yoluyla ayrılıp ayrılmadığı bilinmiyor. Çok sevildiği için halk tarafından valilik nezdinde kalması için girişimde bulunulmuştur. Bir rivayete göre de hastalanarak Konya’da ölmüştür. Varisleri fotoğrafhaneyi 1916 yılında kalfası Hasan Behçet Bey’e satmışlardır (Foto. 1). Solakyan fotoğrafhanesinin üstten camlı ve perdeli bir çekim stüdyosu vardı. Elektrik olmadığı için çekimler gün ışığı yardımıyla yapılıyordu. Stüdyoda çok değişik ve Avrupai mobilyalar ve perdeler dekor teşkil ediyordu. Ayrıca fotoğrafhanede son model makineler kullanılmaktaydı. 

Pictured: Solakyan and Hasan Behçet (standing)



ARTICLE SOURCE: ANADOLU’NUN İLK FOTOĞRAFHANESİ KONYA FOTO BEHÇET’İN TARİHİ Haşim KARPUZ | Prof. Dr., Selçuk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü

1886 yılında Konya'da dünyaya gelen Hasan Behçet İstanbul'da aldığı fotoğrafçılık eğitiminin ardından Konya'da 1912 yılında Ermeni fotoğraf ustası Garabet Kirkor Solakian'ın yanında mesleğe başladı. Ustasının ölümüyle fotoğrafhaneyi 1917 yılında devralarak Anadolu topraklarındaki ilk Türk stüdyo fotoğrafçısı oldu. Sadece dönemin ileri gelenlerinin fotoğraf çektirebildiği o yıllarda 'Foto Behçet' ismindeki iş yerinin önünde sık sık uzun fotoğraf kuyrukları oluştu. O dönemde elektrik olmadığı için çekilen cam üzerindeki fotoğrafların bastırılmak için Avrupa ülkelerine gönderilmesi nedeniyle son derece pahalı bir uğraş ve hizmet olan fotoğrafçılıkta, Hasan Behçet, Konya'da uzun yıllar tek olma özelliğini korudu. 

Hasan Behçet vefat edince stüdyoyu ilk önce yeğeni Ahmet Oğul daha sonra da oğlu Yılmaz Oğul devraldı. Ancak, gerek teknolojideki gelişmeler gerekse de ekonomik zorluklar yüzünden zor günler geçiren Yılmaz Oğul, 2010 yılında stüdyoyu kapatırken, Hasan Behçet'in arşivinde Solakian'a ait 100, Hasan Behçet'e ait 5 bin basılı fotoğraf, bir milyon cam ve negatif film, çeşitli tarihlerde kullanılmış 5 fotoğraf makinesi ile çeşitli fotoğraf malzemeleri, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alındı. 

Konya'nın 100 yıllık tarihine ışık tutan siyah beyaz fotoğraflar ve o yıllarda kullanılan fotoğraf makineleri, Büyükşehir Belediyesi'ne ait İzzet Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi'nde sergilenmeye başlandı. Source.


No comments:

Post a Comment