October 29, 2015

Memories of Grand Rue de Pera | Part 2

Mavi Boncuk |

ISTANBUL| Turkey|Turquie - BAZAR du LEVANT 388, Grand Rue de Pera




1912 Near Tailor Strongulo[1]


[1] Vecihe (Ilmen)[*] hanım, (Mustafa Kemalin eşi Latife hanımın kardeşi) Mustafa Kemalin giyime gösterdiği titizlik nedeniylekendisininde köşk hizmetlerine katıldığını şöyle anlatıyor: “Ben bile Mustafa Kemal’in gömleklerini pantolonlarını kaç kere ütülemişimdir. Günde iki-üç kere kıyafet değiştirirdi. Mustafa Kemal, çok temiz bir insandı, üstüne başına, şıklığına pek meraklıydı, ablamda bunu bildiğinden titiz davranırdı.” Vecihe Hanım’ın, Mustafa Kemal’in giyim kuşamı hakkında verdiği bilgi de şudur:

     “Dehşetli meraklı idi, elbiseye ve ayakkabıya. Çok zarif giyinirdi. Allah vergisi olarak güzel giyinirdi. Hiçbir kimseyi bu konularla meşgul etmezdi. Kendisi seçerdi her şeyini. Strongulo diye bir terzi, gömleklerini dikerdi veya Avrupadan getirirlerdi. Çok elbisesi vardı. En çok sevdiği redingot ve çizgili pantolondu. Evet hep sivil giyerdi. Hatta bu konuyla ilgili bir anım vardır. Atatürk’e demiştim ki 

“-Paşam, sizi hiç resmi elbise ile görmedik. Acaba resmi elbise ile görmek lütfuna nail olabilirmiyiz?”

“-Vecihe. dedi -Biz o elbiseyi çıkardık. Artık giymiyoruz.”

Fakat o gün öğleden sonra emir eri ile beni çağırttı. Bekir çavuş geldi, dedi ki  

“-Paşa Vecihe hanımı istiyor.” Öyle pek çağırtmazdı yanına. Korku içinde kütüphaneye gittim. Birde ne göreyim müşir (mareşal)üniforması ile ayakta duruyor. Beni görünce elini başına götürüp asker selamı verdi. “-Vecihe hanım, emirlerinizi yerine getirdim, memnun oldunuz mu?” dedi. Ben nasıl titriyordum, gittim ellerine sarıldım. Ağlayarak teşekkür ettim.

[*] Married to Hayri İlmen, son of Süreyya Paşa.

No comments:

Post a Comment