The Reading Eagle is the major daily newspaper in Reading, Pennsylvania, in the United States.
Mavi Boncuk |
Librettos that were performed for Ottoman Sultan Abdülhamit II have been found in the collection of Ottoman performer and opera composer Arturo Stravolo (1867-d. Istanbul 1956)[1]. Stravolo’s descendants found the librettos (100 volumes) in his personal collection.
He often composed, staged and performed operas based on Sultan Abdülhamit II’s favorite novels. Stravolo would also reportedly stop a performance if Sultan Abdülhamit II appeared bored and bring out acrobats and trapeze dancers to entertain him. Numerous operas were staged in Ottoman palaces and the last opera to have been performed in an Ottoman palace was Rigoletto, according to Serim. It was composed by Giuseppe Verdi and centers on the adventures of a licentious nobleman and his jester. During his recent stay in Constantinople, the celebrated Shakespearean tragedian Ernesto Rossi (1827–1896) had the honor of performing "Othello" before the Sultan. He was given the Order of Osmanije and a handsome gratuity.
[1] Turkish title: Yıldız Sarayı Operetçibaşı Mızıka-ı Hümayunlu Kaymakam Stravalo
See also: Sarayda Tiyatro
“Yıldız Sarayı’nda on beş yıl devamlı olarak opera ve operet oynayan heyetin başında Salvatore Stravolo vardı. Bu zâtın oğulları ve kızları da sanatkârdı. [İkinci] Abdülhamid’in kızı Ayşe Osmanoğlu’nun hatıralarında Çampi ailesi diye bahsedilen ve pâdişâhın mâiyetine alındığı bildirilen sanatkâr ailesi bunlardır. Salvatore Stravolo’nun büyük oğlu Komik Arturo, küçük oğlu Tenor Alfredo, kızı Olimpiya, damadı Luici [Luigi] Falconi [İkinci] Abdülhamid tarafından aylığa bağlanarak saray tiyatrosuna [operasına] alınmışlardı […] Arturo Stravolo operanın direktörü sayılıyordu […] Arturo Stravolo idâresindeki heyetin Yıldız Tiyatrosu’na kapılanmasından sonra, Beyoğlu’nda temsiller veren […] bir başka İtalyan [opera] heyeti […] Yıldız Tiyatrosu’nda “Il Travatore” operasını oynamıştır. Bu grubun […] primadonnası Emilia’yı pâdişâh çok takdir etmiş, kendisine nişanlar vererek yüksek maaşla saraya alınmış, opera heyetine primadonna olarak girmiştir […] Stravolo ailesinin erkek çocuklarından Tenor Alfredo ile evlenmiştir […]. 1908’de Meşrûtiyetin ilân edilmesi ve İkinci Abdülhamid’in saltanattan ayrılması üzerine Yıldız Tiyatro’sunun [çoğunluğu] İtalyan sanatçıları da saraydan ayrılmışlardı. Bu arada opera ve operet heyetinin müdürü olan Arturo Stravolo da önce memleketi olan İtalya’ya gitmiş, fakat bir müddet sonra Türkiye’ye [İstanbul’a] dönerek evvelce on beş sene yaşadığı memleketimizde yerleşip kalmıştır […] 1948 yılında seksen ikinci yaşını kutlamıştı[…] Stravolo İstanbul’a geldiği zaman yirmi altı yaşında bir gençti” [1893] (Sevengil, 1962:124-125).
Arturo Stravolo için Bkz. R.A. Sevengil, Saray Tiyatrosu. İstanbul 1962, s. 125-127. ve P. Tuğlacı,
Mehterhâne’den Bandoya. İstanbul 1986, s. 211-220.
No comments:
Post a Comment